Napola – Elite Für Der Führer *****

Geplaatst: 28 februari 2015 in Filmbeoordeling

2004 – Duitsland
Drama / Oorlog

geregisseerd door Dennis Gansel
met Max Riemelt, Tom Schilling en Jonas Jägermeyr

Deze wou ik absoluut nog eens terug zien, en bij deze is dat gebeurt.
Het is en blijft een indrukwekkende film, evenals het verhaal.
Een film waar je lessen uit kan trekken, en dat is wel eens nodig in deze tijd !!

Commentaar 2006:
Na ‘Der Untergang" en "Sophie Scholl" is dit al de derde Duitse film die ik op korte tijd zie, die gaat over de geschiedenis van het Derde Rijk.
Het lijkt er wel op dat men in Duitsland een inhaalbeweging aan het doen is wat betreft oorlogsfilms.
Men had vroeger ‘Das Boot’, maar daarmee was men uitgepraat. Nu maakt men sterkte films, en schuwt men geen enkel onderwerp.
Dat het verleden van Duitsland niet zo mooi is wordt in deze films absoluut niet uit de weg gegaan, integendeel, men wijst er zelfs op wat voor waanzinnig regime het nazisme wel was.
Deze film maakt het nog maar eens duidelijk dat zo’n totalitair regime mensen tot waanzinnige acties kan voeren, maar dat er ook nog mensen waren die er tegen in opstand kwamen, ook kinderen.
De Nationaal-Politieke Academies (NaPolA), waren dus opleidingsscholen voor de jeugd die onder een streng regime werden opgeleid tot elitesoldaten.
Maar ook sommige leerlingen zien het gevaar van het extreem rechtse bewind en verzetten zich daartegen, al leidt dat meestal wel tot hun eigen ondergang en niet zelden de dood.
Deze film is des te indrukwekkend omdat het hier om kinderen gaat. Men ziet hier niet veel schokkende beelden maar het wordt subtiel duidelijk gemaakt wat voor tucht er heerst. De manier waarop men een bedplasser behandeld is middeleeuws, en drijft de jongen tot zelfmoord. Die daarna wordt afgedaan als een heldendaad.
Prachtige acteerprestaties in deze film. voor alle acteurs.
De film op zich verdient een 5, maar de DVD verliest ene half puntje. Het had beter gekund wat uitvoering betreft. Het geluid is niet denderend en er zijn geen extra’s aanwezig. Een uitvoering zoals bij ‘Der Untergang’ had beter gepast bij deze film.
Ik ben benieuwd naar een volgende Duitse film in dit genre.

Napola – Elite Für Der Führer (Moviemeter)

Napola (3)Napola (5)Napola (7)Napola (2)Napola (1)Napola (6)Napola (4)Napola (8)

Advertenties

Reacties zijn gesloten.